VABI legt eerste steen van nieuw schoolgebouw

HLN, 12-03-2021, Valentijn Dumoulein
Roeselare. Op het domein van het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI) in de Zuidstraat is vrijdag de eerste steen van een nieuw schoolgebouw gelegd.
Het vroegere schoolgebouw, dat dateert van de jaren ’20, is ondertussen onder de sloophamer verdwenen. Op dezelfde locatie verrijst de komende maanden een nieuwbouw. “Die vervangt niet alleen het vroegere hoofdgebouw, maar biedt ook plaats aan leerlingen die nu les volgen in enkele containers en in het gebouw van Internaat Zuid op de campus”, vertelt directeur Bart Vandenberghe. “Op de gelijkvloerse verdieping komt een grote centrale ruimte met een zitput als ontmoetingsruimte voor leerlingen en leerkrachten. Daarachter komen vijf praktijklokalen voor de richting Dierenzorg. Op de eerste en tweede verdieping zijn 22 leslokalen voor leerlingen van de tweede en derde graad Biotechnische Wetenschappen, Dierenzorg, Landbouw en Tuinbouw.”


Urban Farming
Op de eerste verdieping is er straks ook plaats voor de lerarenkamer, het secretariaat, de directiebureaus en een vergaderruimte. “Een andere opvallende toevoeging is een terras met ruimte voor urban farming (boerderij- en landbouwtechnieken in een stedelijke omgeving ontwikkelen, nvdr)”, zegt de directeur. “Aan de achterkant komt een grote binnentuin voor praktijklessen. Dit schoolgebouw in het groen is een grote troef voor het land- en tuinbouwonderwijs in Roeselare.” Op langere termijn krijgt ook het internaat op de campus een nieuwbouw. Het project kost zes miljoen euro, waarvan zestig procent door de overheid gesubsidieerd is.
Deel dit nieuwsbericht